MISSIE, VISIE & SDGs
Dat onze missie en visie mooi samenkomen met de Sustainable Development Goals die door de VN zijn opgesteld, is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Onze missie is om sociaal geïsoleerde vrouwen, vaak met een migratieachtergrond, te activeren en te stimuleren in hun zelfredzaamheid als basis voor zelfregie, zelfontplooiing en emancipatie. Hiervoor biedt Mijn Buuf een vraaggestuurd aanbod. Het gaat daarbij vaak om maatwerk, omdat de achtergrond en het ontwikkelingsniveau van de deelneemsters divers is. Door intensieve samenwerkingen met andere partijen kunnen wij dit aanbod flexibel toepassen.
Deze missie is ontstaan uit de visie om deze vrouwen met een afstand tot de maatschappij te begeleiden naar een zichtbare plek in de samenleving voor zichzelf én als rolmodel voor hun kinderen.
Fijn wonen, je rekeningen kunnen betalen, geen zorgen hebben, voldoende mobiel zijn, gezond kunnen eten en voldoende bewegen. Voor veel van onze wereldvrouwen is dat geen uitgemaakte zaak. Samen proberen we zoveel mogelijk blokkades weg te nemen om de weg naar zelfredzaamheid makkelijker te maken. Aandacht vragen voor deze problemen staat hoog op onze prioriteitenlijst. Met korte lijntjes naar de gemeentelijke bestuurders en de landelijke politiek hopen we voor veel meer vrouwen uiteindelijk het verschil te kunnen maken.
Vrijwilligers van taalinstituten geven conversatieles en/of lees- en schrijfles bij ons in het atelier. Lekker veilig en vertrouwd, waardoor je veel meer durft te zeggen. Verder bieden wij korte, gerichte trainingen aan met behulp van lesmateriaal van Stichting Lezen en Schrijven. Daar waar mogelijk stimuleren wij naar het volgen van vervolgonderwijs en begeleiden wij de vrouwen naar het vinden van iets passends.
De mogelijkheden om vanuit een uitkeringssituatie naar betaald werk te groeien zijn minimaal in Nederland als je: vrouw bent waardoor je én nauwelijks naar school bent geweest en niet of nauwelijks gewerkt hebt in het land van herkomst, als je laaggeletterd bent of analfabeet en de Nederlandse taal nog niet zo goed beheerst, en niet meer zo jong bent. Talenten (her)ontdekken, zelfvertrouwen opdoen, werknemersvaardigheden oefenen en de taal bijspijkeren doen we samen bij Mijn Buuf. En als betaald werk een brug te ver is, dan is zoeken naar een zinvolle dagbesteding of vrijwilligerswerk erg nuttig om je gevoel van eigenwaarde (terug) te vinden en de verbinding met de samenleving te houden. Als je eerder de kans niet had, moeten we samen zorgen dat je nu wel kansen krijgt. Omdat iedereen gelijke kansen verdient.
De Reis bij Mijn Buuf wordt door iedere deelneemster anders afgelegd. Voor het bepalen van het reistempo, de koers en de bestemming werken wij aan de hand van een vereenvoudigde zelfredzaamheidsmatrix. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven helpen als coachende buddies daar waar nodig om belemmeringen weg te nemen, zodat er meer rust komt voor zelfontwikkeling. Daarnaast is er conversatieles en/of lees- en schrijfles. Tegenover meewerken in het atelier, staan "beloningen" die zelfredzaamheid bevorderen: een OV-abonnement, workshops, trainingen en lessen. Tijdens het werk oefenen we op een ontspannen manier met verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken en afspraken nakomen. Iedereen werkt mee op haar eigen niveau en krijgt de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden aan te leren.
De taal niet voldoende spreken, de zorg voor het gezin, het gebrek aan familie/vrienden/kennissen in de directe omgeving, culturele achtergrond, huiselijk geweld en financiële problemen, zijn redenen waardoor vrouwen niet of weinig actief deelnemen aan de samenleving. Deze vrouwen voeden echter wel een nieuwe generatie Nederlanders op, terwijl de meesten nauwelijks weten hoe Nederland ‘werkt’. Persoonlijk leed of gezondheidsklachten hebben een remmende werking op (arbeids)participatie. Tel daarbij op: onvoldoende taalbeheersing, soms laaggeletterdheid en geen of nauwelijks opleiding, waardoor zij vaak het stempel krijgen als ongeschikt voor arbeidsparticipatie. Zij hebben juist een omgeving nodig waar hun talenten gezien en gestimuleerd worden, om zichtbaar te worden in de samenleving. Hierdoor zijn wij extra gedreven deze bijna onzichtbare groep te ondersteunen!
Onze producten worden zoveel mogelijk gemaakt van eerder gebruikt materiaal. Vlaggen en banners van bedrijven, events of tentoonstellingen worden schoongemaakt en in bruikbare delen geknipt. Maar ook resttextiel of kleding krijgen bij ons een start als nieuw product.
Eerdere levens krijgen een herkansing. Dat geldt niet alleen voor het materiaal, maar ook voor de maaksters. Met de aankoop van een van onze tassen koop je niet alleen een uniek, duurzaam exemplaar, maar help je ook de maaksters met hun nieuwe leven in ons land.